Indrukken van Peru

Op een halve week tijd even over en weer naar Peru ... De laatste dagen waren heel intens voor mij.

"Life begins at the end of your comfort zone"

Vorige woensdag ben ik heel vroeg opgestaan om op tijd in Zaventem te geraken. De avond er voor was er gewaarschuwd voor acties van de luchtverkeersleiders overal in Europa. Frankrijk en Portugal gingen zeker staken. Dus dat zorgde wel voor wat extra stress.

Een KLM Cityhopper bracht mij mooi op tijd naar Schiphol. De piloot verontschuldigde zich voor het te laat toekomen (vleugels moesten ijsvrij gemaakt worden). Maar door een vlotte gang van zaken was iedereen mooi op tijd in Amsterdam. Dit was de eerste keer op een Nederlandse luchthaven. En dat is toch anders dan in België: de controles zijn strenger. Het was goed dat ik voldoende tijd had om over te stappen. En om een grote Boeing te vullen, daar is wat tijd voor nodig.

De vlucht zelf was echt heel vlot te noemen: rustig gevlogen, te veel eten gekregen (kwestie van de passagiers bezig te houden).

Om 19u lokale tijd stond ik in Lima aan de grond. Het is wel even schrikken om van wintertemperaturen bij ons plots aan 25° buiten te stappen. De taxi stond klaar. Direct door het drukke verkeer naar het hotel. Lima is een grote stad: de tocht duurde toch wel 45 minuten om er te geraken. En het verkeer ... alle taxi's vol builen en blutsen!

Toen ik toekwam zat collega Wim mij al op te wachten. Even op adem komen en direct weer de baan op met onze lokale IT partners om iets te gaan drinken en een klein hapje te eten.



De volgende ochtend stond de verplaatsing naar Moyobamba op de planning. Eerst een binnenlandse vlucht naar Tarapoto en dan met de taxi door de bergen naar het Noorden. Deze rit is bijna goed verlopen ....

In Moyobamba hebben we direct de koe bij de horens gevat. De hele dag hebben we twee Stevia plantages bezocht. Het volledige productieproces hebben we goed in beeld gekregen. Dit is ongelooflijk waardevolle info als je een nieuw project opstart.

Stevia plantage in Moyobamba


De volgende dag stond een bezoek aan een veel grotere plantage op de planning. Maar door een wegblokkade onderweg hebben we dit moeten afblazen. Geen probleem, werk genoeg, zelfs al zit je aan de andere kant van de wereld.

Wat leuk is aan zo'n verplaatsing is de proeven van de lokale keuken: mee eten met de arbeiders op de plantages, ceviche leren kennen, ribbetjes op zijn Peruviaans.

De zaterdagochtend moesten we terug naar Lima. Soms aan 120 km/u over de bergbanen terug naar de luchthaven en dan met Peruvian Air de Andes weer over.

In Lima had ik een hele tijd vrij om de stad te bezoeken samen met Tom. Hieronder kan je enkele indrukken zien.

Het centrale plein van Lima

Paleis van de aartsbisschop en de kathedraal

Pizarro, de stichter van Lima

Een stad in volle ontwikkeling, inclusief sloppenwijken

Dit was de eerste verplaatsing naar Peru. De rest van dit jaar staan er nog enkele op de planning. Dit is een heel bijzonder en boeiend project om te doen.












Reacties

Populaire posts van deze blog

Een weekend mama verwennen! (deel 2)